SZC logo

Szerencsi Szakképzési Centrum

OM kód: 203055/011 | 3980. Sátoraljaújhely Deák utca 10.

Intézmény logo

Szerencsi SZC Sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Gimnázium

HírekKözérdekű adatokTeamsKRÉTA
Széchenyi 2020

Történet

Iskolánk története

Történet

A Sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Gimnázium jogelődjét II. József rendeletére 1789-ben alapította a piarista rend. Az első években négy évfolyamos algimnáziumként működött az intézet, majd az 1806-ban kiadott II. Ratio Educationis hatosztályos főgimnáziummá változtatta az iskolát. Az első érettségi vizsgát 1893-ban szervezték az újhelyi gimnáziumban. Az 1948-ban bekövetkezett államosításig általános iskola és gimnázium volt egyszerre.

Az oktatásügyben lezajló változások iskolánkat sem kerülték el. Megélte és szerencsére túlélte a 60-as évekre jellemző 5+1-es oktatási formát, a 70-es években zajló tantervi reformot, a tananyagcsökkentés bizonytalan intézkedéseit, az ötnapos munkahét bevezetését, a fakultációs oktatás szervezését, a tagozatos osztályok megszüntetését. Miután 1985-től az oktatás-szervezésben és irányításban is a demokratikusabb szellemiség vált uralkodóvá, nagyobb önállóságot kaptak az iskolák, a tantestületek. Ezt kihasználva a tagozatos csoportok helyett emelt óraszámú tanulócsoportokat szerveztünk és szervezünk azóta is folyamatosan.

Elsőként az országban 1990-ben engedélyt kaptunk az indításra, s az 1990/91-es tanévtől hat évfolyamos képzéssel bővült az oktatás szerkezete. A szűkebb és tágabb régió gazdasági és társadalmi igényeit, a munkaerő-piaci hatásokat is figyelembe véve egészségügyi szakközépiskolai osztályt indítottunk 1971-ben jó gyakorlóterepi háttérrel, melyek közül kiemelkedő a kórház és rendelőintézet jelentősége. Az 1994/95-ös tanévtől iskolánkban a szakközépiskolai képzési kínálat öt évfolyamos két tanítási nyelvű idegenforgalmi képzéssel egészült ki, ahol német és szlovák célnyelven folyik az oktatás.

A változások gyorsasága azonban a következő években csak fokozódott. Jelenleg, 2016. július 1-től a Szerencsi Szakképzési Centrum tagintézményeként működünk. A köznevelési törvény és a helyi társadalom igényeinek megfelelően képzési szerkezetünk is átalakult.  2020. július 1-től a képzéseinkre a szakképzésről szóló 2019.évi LXXX. törvény és a szakképzésről szóló törvény végrehajtásáról szóló 12/2020 (II.7) kormányrendelet vonatkozik. Napjainkban gimnáziumi, technikumi, és szakképző iskolai oktatással foglalkozunk. A szakképzés rendszerében a fiatalok tanulói jogviszonyú oktatását látjuk el. Fontosnak tartjuk azonban, hogy a munkaerő-piac igényeihez igazodva a felnőttoktatás keretében felnőttképzési jogviszonyban vállaljunk a kor kihívásainak megfelelő szaktudással rendelkező munkaerő képzését.


Partnereink

SZC logo

Szerencsi Szakképzési Centrum


Szerencsi SZC Sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Gimnázium

3980. Sátoraljaújhely Deák utca 10.

Telefon: +36 47 321-322

E-mail: kossuth@szerencsiszc.hu

OM azonosító: 203055/011


2024Szerencsi SZC Sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Gimnázium