SZC logo

Szerencsi Szakképzési Centrum

OM kód: 203055/011 | 3980. Sátoraljaújhely Deák utca 10.

Intézmény logo

Szerencsi SZC Sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Gimnázium

HírekKözérdekű adatokTeamsKRÉTA
Széchenyi 2020

Édes anyanyelvünk verseny

Édes anyanyelvünk verseny

Édes anyanyelvünk nyelvhasználati verseny

Tisztelt Olvasó!
Azon az oldalon köszöntöm Önt és hálás vagyok érdeklődéséért, amely olyan versenyt népszerűsít és arról ad tájékoztatást, ami nekünk, sátoraljaújhelyieknek nagyon kedves és ezzel együtt rendkívül fontos. Ennek tiszteletére 45. alkalommal rendeztük 2017 őszén az Édes anyanyelvünk országos nyelvhasználati verseny Kárpát-medencei döntőjét.

1998-ban, amikor a város vezetője lettem, ez volt az első olyan esemény, ahol a nyilvánosság előtt kellett beszédet mondanom. Első alkalommal is átéreztem a súlyát annak, hogy nem „akárkik” jelenlétében szólhatok majd. Minden egyes megjelenés megtiszteltetés számomra. S higgyék el, ez ’98 óta semmit sem változott. Az egyik legnagyobb odafigyelést és felkészülést igénylő rendezvény számomra minden év őszén „az anyanyelvi verseny”. A nyár végeztével már nagyon várom. Várakozással tekintek a felkészítő tanárokkal, a bíráló bizottság tagjaival történő találkozások elé. A sok diák érkezése, akik határon innen és túlról jönnek, számomra mindig nagy öröm. Varázslatos hangulata van a nyitó gálának a Latabár Színházban, a szóbeli és írásbeli versenynek a különböző helyszíneken, de ami számomra rendkívül megható, az a vasárnap reggeli eredményhirdetés Széphalmon az öreg fák alatt, Kazinczy sírjánál, A Magyar Nyelv Múzeumának szomszédságában. Ezekben a napokban Sátoraljaújhely nemcsak Zemplén, hanem az anyanyelv fővárosa is.

Büszke vagyok arra, hogy a négy és fél évtized alatt politikai rendszerektől, kormányoktól függetlenül ez a megmérettetés továbbra is rendkívül sikeres. Hol is lehetne nagyobb létjogosultsága ennek, mint Kazinczy földjén? Ez a verseny a mienk, a magyarságé, Zempléné, Sátoraljaújhelyé.

Tisztelt Olvasó!

Bízom abban, hogy ékes anyanyelvünk, amelyen imádkozunk, álmodunk és beszélünk, az idők végezetéig megmarad nekünk, amihez az újhelyi verseny kiváló társ a jövő nemzedékének és nekünk, jelenben élőknek egyaránt.

Engedjék meg, hogy ezekhez a sorokhoz kapcsolódva kérjem, csatlakozzanak az anyanyelv „őrzőihez”, s kérem, minél többen vegyenek részt versenyünkön akár felkészítő tanárként vagy diákként. Végezetül kitüntető figyelmükbe Kazinczy Ferenc gondolatait ajánlom:

„A nyelv egyik legféltőbb kincse, egyik legfőbb dísze a nemzetnek, s a nemzeti léleknek mind igen szép képe, mind hív fenntartója s ébresztője.”

Szamosvölgyi Péter
Sátoraljaújhely Polgármestere

Búcsúzunk

Iskolánk, az SZSZC Sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos, Technikum, Szakképző Iskola és Gimnázium mély fájdalommal és megrendültséggel búcsúzik dr. Kováts Dánieltől, Dani bácsitól.

A hányattatott sorsú ifjú tanár, ahogy Egy napi járóföld című művében írta, 1961-ben került, váratlan fordulatként Sátoraljaújhelybe, ugyanis a Kossuth Lajos Gimnázium igazgatója, Zilahi Ferenc megkereste és tanári állást ajánlott számára: „Ezzel lezárult első harminc évem, küzdelmes élszakaszom. A második 30 év a hivatásom szolgálatáról szólt.” E hivatás szolgálatából az iskolánkban töltött 13 év alatt az osztályfőnökség, az igazgaztóhelyettesei tevékenység mellett például a nyelvi laboratórium létrehozása fűződik a nevéhez. A Kazinczy-kör nevet viselő helytörténeti szakköre több éven keresztül adta ki iskolai folyóiratként a Krónikát. E kör szakkörösei közül több olyan tanítványa van, akik később hivatásukká választották a néprajzot. Emellett meghatározó személyiségévé vált a város kulturális életének is. Azok közé tartozott, akik útjára indították az „Édes anyanyelvünk” országos középiskolai nyelvhasználati versenyt, amelynek a továbbiakban valamennyi alkalommal részese volt. Kazinczy, a „szent Szellem” szavaival: „Ha valamely ösvényen elindultunk, szép rajta fénnyel haladni s a legfőbb pontig jutni.” Az anyanyelvi verseny 35. évfordulóján, a Díszünnepség ünnepi szónokaként szólt arról, hogy ki mindenki állhatna itt –helyette -, s szólhatna a résztvevőkhöz: „állhatna itt egy miniszter”, „egy jeles alkotó”, „egy tudós”, de „Magam nem vagyok híres közéleti személyiség, író vagy tudós. Tanárember vagyok…” Mi azonban tiszteltük, becsültük s nagyon szerettük „miniszterként”, alkotóként, tudósként, tanárként, de legfőképpen EMBER-ként. „A siker – jó, ha tudjuk – nem a tapssal mérhető elsősorban, hanem azzal, hogy szavaink nyomán történik-e valami jó.”

Az 51. "Édes Anyanyelvünk" nyelvhasználati verseny országos döntőjéről készült beszámolók, megtekinthetőek az Anyanyelvápolók Szövetségének weboldalán, illetve az alábbi linkekre kattintva:

https://anyanyelvapolo.hu/megkezdodott-az-edes-anyanyelvunk-verseny-2023-evi-dontoje/

https://anyanyelvapolo.hu/az-51-edes-anyanyelvunk-verseny-dontojenek-eredmenyei/

https://anyanyelvapolo.hu/a-puszta-teglak-csak-teglak-becsuket-az-epites-adja-meg/

51. "Édes Anyanyelvünk" nyelvhasználati verseny 2023.

2023. október 13-15. között került megrendezésre 51. alkalommal az „Édes anyanyelvünk” nyelvhasználati verseny országos és Kárpát-medencei döntője városunkban, iskolánkban. Több, mint fél évszázada minden októberben összegyűlnek a magyar nyelvet gondosan ápoló, iránta felelősséget érző fiatalok és tanáraik, hogy az iskolai válogatók után a megyei, fővárosi elődöntők legjobbjai itt, az országos döntőben lehessenek résztvevői e nemes versengésnek.

2023. okt. 24.
Titkárság

  51. "Édes Anyanyelvünk" nyelvhasználati verseny dokumentumok 2023.


  Csatolt fájlok

  Szóbeli témák 2023.

  Letöltés

  Feladatlap gimnázium 2023.

  Letöltés

  Feladatlap szakképző 2023.

  Letöltés

  Végeredmény gimnázium I.

  Letöltés

  Végeredmény gimnázium II.

  Letöltés

  Végeredmények szakképző

  Letöltés

  51. "Édes Anyanyelvünk" nyelvhasználati verseny 2023. képek

  Képek

  Fotók megtekintése

  Az 50. Édes anyanyelvünk verseny országos döntőjének eredményei 2022.


  Csatolt fájlok

  Gimnázium I. eredmények

  Letöltés

  Gimnázium II. eredmények

  Letöltés

  Szakképző eredmények

  Letöltés

  2022. évi országos döntő feladatlapok


  Csatolt fájlok

  Feladatlap Gimnázium

  Letöltés

  Feladatlap Szakképző

  Letöltés

  Szóbeli verseny témák

  Letöltés

  GALÉRIA

  50. Édes anyanyelvünk országos döntő

  DSC01626.JPG
  DSC01649.JPG
  DSC01691.JPG

  További képek az 50. Édes anyanyelvünk verseny országos döntőjéről: MEGTEKINTÉS

   

   

   

   

  50 éve az anyanyelvért

  Az Anyanyelv Ápolók Szövetségének beszámolója az 50. "Édes anyanyelvünk" nyelvhasználati verseny országos döntőjéről.

  Megtekintés

  Az 50. "Édes anyanyelvünk" verseny országos döntőjének képei (Anyanyelvápolók Szövetsége)

  50. Országos döntő képei 2022

  Megtekintés

  Korábbi évek díjazottjai

  Édes anyanyelvünk nyelvhasználati verseny korábbi díjazottjai (2016-2020)

  Megtekintés

  Korábbi évek feladatsorai

  Korábbi feladatsorok, és témák a megtekintés gombra kattintva, a lap alján található.

  Megtekintés

  Korábbi fotók, videók 

  Felhívás a 2022. évi "Édes anyanyelvünk" versenyre

  Elolvasható a versenyre jelentkezés menete, és feltétele

  Megtekintés

  Az "Édes anyanyelvünk" nyelvhasználati verseny országos döntőjének weboldala az alábbi linkre kattintve elérhető:

  Édes anyanyelvünk oldal megtekintése


  Partnereink

  SZC logo

  Szerencsi Szakképzési Centrum


  Szerencsi SZC Sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Gimnázium

  3980. Sátoraljaújhely Deák utca 10.

  Telefon: +36 47 321-322

  E-mail: kossuth@szerencsiszc.hu

  OM azonosító: 203055/011


  2024Szerencsi SZC Sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Gimnázium